Opgelet! U gebruikt een verouderde versie van Internet Explorer. Hierdoor werkt onze webshop mogelijk niet correct. Klik hier om te updaten of gratis een moderne browser te installeren.

Waarom Qbus?

Gemakkelijke installatie

Qbus is een 2 draad stroom-bussysteem met een centrale controller.
Praktisch betekent dit: De controller heeft 1,2 of 3 busvoedingen. Vanuit deze busvoeding(en) vertrekt een buskabel met 2 geleiders (+en-) en dat naar iedere Qbus module in de installatie. (relaismodule, dimmermodule, schakelaar, thermostaat,bewegingsdetector,....). Bovendien herkennen deze modules de polariteit zodat het in feite niet uitmaakt hoe ze worden aangesloten op de bus.
Per busvoeding (500mA) kunnen tot ca 50 units (10mA) worden aangesloten, uitzondering is de bus-voeding van de CTD01 (200mA) waar slechts tot ca 20 units kunnen worden gekoppeld. De topologie van de bus kan zowel gesloten lus, boomstructuur, sterstructuur of een combinatie van lus, ster en boom zijn.
Als buskabel gebruik je een afgeschermde kabel met minstens een sectie van 2 x 1 mm2. De maximale afstand tot de verste verbruiker/module bedraagt 200 meter heen, en ingeval van een gesloten bus nog eens 200 meter terug.

Flexibiliteit

Het feit dat Qbus een bus systeem is met een centrale controller resulteert in een enorme flexibiliteit en dat om zowel de software als de hardware zelf te gaan aanpassen.
Via software:
Comfort verbeteren door eigen sferen, klokken, logica te configureren.
Veiligheid verhogen door aanwezigheid te simuleren, paniekknop te programmeren, codeklavieren te plaatsen, rolluiken te positioneren, IP camera's te visualiseren op de Navigator, SMS berichten te sturen of ontvangen,...
Energieverbruiken optimaliseren door bijvoorbeeld de ventilatie te sturen, multi-zonaal te verwarmen, energie verbruiken en opbrengsten te visualiseren,...
Via hardware:
Aangezien alle modules gevoed en gestuurd worden door dezelfde bus kan een schakelaar makkelijk worden vervangen door een touch screen of een CO2 sensor of we kunnen een bijkomend gebouw makkelijk gaan koppelen op de bestaande bus,...
Kortom, een flexibele installatie die makkelijk kan worden aangepast naar jouw leefomstandigheden en noden van dat moment of die van een toekomstige bewoner.

Koppeling met TCP/IP

Iedere controller (CTD 01, CTD 02, CTD 03) is standaard voorzien van een USB aansluiting en een SD kaart. Optioneel kan iedere controller voorzien zijn van een ethernet interface. Deze ethernet interface heeft meerdere functionaliteiten:
Configuratie van de installatie:
Via de system manager III software word de elektrische installatie vooraf op PC niveau geconfigureerd en vervolgens via USB of ethernet interface opgeladen op de SD kaart. Zo kunnen er tot 10 verschillende configuraties worden opgeladen op SD. Na het opladen start automatisch vanuit de controller de configuratie van alle Qbus modules in de installatie.

Multi-socket webserver:
De ethernetinterface heeft een standaard ingebouwde multi-socket webserver( 4 poorten gelijktijdig+ 1 configuratiepoort). Via de Serail Manager III configuratiesoftware kunnen dan tot 100 uitgangen, onderverdeeld in 6 menu's, worden gekoppeld aan deze web server. De webserver genereert dan een website met verschillende webpagina's waarmee deze uitgangen kunnen worden gevisualiseerd en bediend. Deze website is compatibel met de meeste browsers op de desktop (chrome, safari, Internet Explorer, Firefox). En geoptimaliseerd voor de iPhone & Opera browser voor mobiele telefoons. Op de iPhone kan je een homescreen bookmark maken zodat je snel toegang krijgt tot de bediening van je huis. De toepassing kan worden beveiligd met login en paswoord, terwijl de communicatie wordt ge-encrypteerd.

Energiebesparing

De meest groene energie, is de energie die je bespaart.

Belangrijk bij energiebesparing is dat deze niet ten koste mag gaan van het huidig comfort maar ook dat de eventueel nodige investeringen een zeer snel terugverdieneffect hebben.
Belangrijk is ook om een historiek bij te houden van zowel je vroegere als je huidige verbruiken zodat je in een oogwenk het effect kan zien van je besparing.
Belangrijk is ook dat je besparingen niet gaan afzwakken na verloop van tijd en dat je je besparingen steeds weer kan optimaliseren.

Via je Qbus installatie wordt dit alles mogelijk:
De Eventhandler functionaliteit in de controller, tezamen met de nodige input modules gekoppeld aan puls-tellers (KW/Hr ; KCall/Hr; Debiet/Hr) meten, berekenen en registreren de energie verbruiken in de tijd.
De EQOmmand software en de EQOboard genereert uit deze database, historieken van vroegere en huidige verbruiken.
De configuratie in de Qbus Controller automatiseert je besparingsideeën en laat toe dat je deze aanpast waar nodig.

Comfort

Een mens voelt zich comfortabel als de leefomgeving optimaal is en past bij de activiteit of gemoedstoestand van dat moment.
De juiste leefomgeving of sfeer heeft te maken met de juiste temperatuur, de kwaliteit van de lucht, de vochtigheid, het geluid of de stilte, de muziek en het gezelschap, of het visuele , kunnen naar buiten kijken of net niet ,...

De Qbus controller zit volgepropt met sferen en kloksferen, dimmers en thermostaten, audio sturing en rolluikpositionering.

Een druk op een knop volstaat al om in een oogwenk die omstandigheden te creëren dewelke passen bij je gemoedstoestand of activiteit. Enkel nog lekker eten en het goeie gezelschap maar voor de rest zorgt de Qbus controller.

Habiteq

HabiTEQ is een gamma voorgemonteerde elektrische schakelkasten met daarin elektrische onderdelen van GE en Qbus schakelmodules. Deze schakelkasten worden door General Electric geassembleerd, bekabeld en getest. Er zijn zowel standaard als op maat gemaakte HabiTEQ kasten beschikbaar.

Er zijn twee versies standaard HabiTEQ kasten: de HabiTEQ Fix-o-Rail voor appartementen en de HabiTEQ Quixtra voor woningen. Beide kasten zijn voorbekabeld, voorgeprogrammeerd, uit voorraad beschikbaar en zeer gunstig geprijsd.

Een HabiTEQ kast kan ook volledig op maat gemaakt worden naar de wensen van de klant - van 4 tot 400 uitgangen tot netwerk-gekoppelde kasten.

De HabiTEQ schakelkasten bevatten

  • ten eerste: alle nodige beveiligingen zoals verliesstroom-schakelaars, de nodige automaten voor verlichting en stopcontacten , overspanningsbeveiliging, contactoren, voedingen, ... dit alles al dan niet bekabeld op genummerde klemmenstroken.
  • ten tweede: een Qbus controller en Qbus uitgangsmodules (zoals dimmers, relais, rolluik, sms module,...) voor het aansturen van verlichting, rolluiken, verwarmingsventielen, ventilatiekleppen... en ingangsmodules nodig voor het koppelen van detectoren en sensoren, schakelaars en bedieningspanelen, afstandsbedieningen, ventilatie , intern alarm ... Indien gewenst kan in de kast ook een netwerkswitch op DIN-rail voorzien worden voor het koppelen van IP camera's ,videofonie, VOIP,... het tonen van energieverbruik of het bedienen en visualiseren via netwerk.

HabiTEQ wordt vandaag al toegepast in vakantiehuisjes, hotelkamers, serviceflats, appartementen ( zowel huur als verkoop), woningbouw, KMO gebouwen, winkels en restaurants, scholen, kerken, kantoorgebouwen, rustoorden, hotels, ziekenhuizen,....

HabiTEQ vervangt in feite de klassieke elektrische schakelkast en verbindt alle elektrisch aangestuurde technieken met mekaar. Resultaat: een sterke vereenvoudiging van de installatie gekoppeld aan een verveelvoudiging van de functionaliteit in een gegarandeerd kwalitatief bekabelde kast.
Vervolgens verbindt een niet polaire 2-draadbus de HabiTEQ schakelkast met de bus-onderdelen (alle schakelaars, displays , detectoren,sensoren, ...) in het gebouw waardoor we een heel doorzichtige en makkelijk aanpasbare, dus flexibele installatie krijgen.Domotica offerte vindt electricien
HabiTEQ, van klein tot groot.

Ontwerp & ontwikkeling: Espresso Design & Dobble